Награждаване на победителите от конкурса по програмиране на www.bgmaps.com, организиран от ДАТЕКС ООД и МАЙКРОСОФТ БЪЛГАРИЯ ЕООД

София, 27.01.2010 г. – Над 100 програмисти взеха участие в конкурса на bgmaps.com „Разработване на софтуерен модул за намиране на оптимален маршрут от точка А до точка Б чрез средствата за масов градски транспорт – метро, автобуси, тролейбуси, трамваи”.
Инициативата бе организирана от ДАТЕКС ООД и Майкрософт България, със съдействието на Центъра за градска мобилност.

Връчването на наградите на победителите се състоя на 27 януари, 2010 г. в Бизнес сграда ДАТЕКС, на бул. Цариградско шосе 115А, в кафе-ресторанта на  8-мия етаж на скромна церемония.

Росен Русинов, генерален мениджър на ДАТЕКС ГИС Център:
„Защо направихме този конкурс?
Услугата маршрут с градски транспорт без съмнение е нужна и полезна.
Също така смятам, че няма съмнение и в това, че ДАТЕКС можеше да разработи този алгоритъм и сам. Но следвайки нашата фирмена философия за това, че могат и трябва да се създават български ИТ продукти и услуги ние решихме да отворим платформата www.bgmaps.com към българските разработчици по този начин. А именно – давайки възможност на всеки желаещ програмист да работи по тази интересна задача с обещанието – най-доброто решение да бъде вградено в www.bgmaps.com.

И ето – конкурсът приключи. Какви са изводите?
1) Оказа се, че не е лесно да се организира такъв конкурс (сега ще трябва да измислям награди и за хората при нас, които го организираха).
2) Оказа се, че не е лесно и да се реши тази задача. Решение представиха 10 от общо 100 регистрирани програмисти.
3) И третата изненада – това, което беше най-лесно в този проект беше намирането на спонсор и определянето на наградите. Тук искам да благодаря специално на Майкрософт България за това, че веднага приеха нашата покана за спонсорство и за това, че осигуриха тези силно стимулиращи награди според мен. Решението ни да предложим на МC това спонсорство беше съвсем естествено  защото www.bgmaps.com е разрботен и работи изцяло върху Майкрософт  платформа”

Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България:
„BG Maps са сред водещите доставчици на GIS услуги в България. Решихме да обявим заедно този конкурс, за да улесним ежедневието на хората, които ползват градския транспорт в София, от една страна и от друга, да провокираме креативността на разработчиците. Защото дори най-добрите технологии имат нужда от поддръжници, за да достигнат до максимален брой потребители.”

Росен Русинов и Огнян Киряков връчиха  наградите на победителите:

Победителят в конкурса – Младен Стойчев, получи наградата за първо място – Notebook – Intel Core 2 Duo P8700 (2.53GHz, 3MB L2 Cache, 1066MHz FSB), памет: 4GB DDR3 1066MHz, 320GB, 5400rpm SATA, ATI Mobility Radeon HD 3470 + Windows 7.


Класиралият се на второ място Атанас Атанасов, получи Xbox 360 Elite.
Свилен Марчев, който се класира на трето място, получи преносим USB Hard Drive 500 GB.

Всички участници, предали решения, получиха и по една допълнителна награда от МАЙКРОСОФТ БЪЛГАРИЯ.

Ето какво сподели победителят – Младен Стойчев, 31г. възпитаник на Софийския Университет, занимаващ се професионално с разработка на софтуер:
„Задачата ми допадна, тъй като нейното решаване предполага солидни познания в областта на алгоритмите и дискретната математика. От друга страна решението не е само „суха теория” (както повечето конкурси по програмиране), а се очаква то да помага на потребителите в реалния живот. При решаването се опитах да наблегна най-вече на зададените критерии за оценка, които са добре поставени с оглед на целите на конкурса – бърз алгоритъм за намиране на коректен маршрут. След известно експериментиране и оптимизиране на критичните точки в модула, се получиха добри резултати.”

2 отговори на “Награждаване на победителите от конкурса по програмиране на www.bgmaps.com, организиран от ДАТЕКС ООД и МАЙКРОСОФТ БЪЛГАРИЯ ЕООД”

 1. Привет!

  Изявлението ви е изключително несериозно. Защо не постъпите коректно, както се прави в конкурса на МусалаСофт и не публикувате имената на участниците?

  Поздрави,
  Тодор

 2. Галя Тодорова says:

  @Тодор Балабанов

  От регистриралите се 100 участника, решение изпратиха 10, а до класиране стигнаха 5.
  Публикували сме техните имена.

  Поздрави,
  Галя Тодорова

Моля, отговорете