Въпроси за BGmaps за Android

В своя блог Димитър Цонев е написал материал за приложението BGmaps за Android и ни е задал няколко въпроса.
Няма възможност за публикуване на коментари в блога му, затова поместваме отговори на въпросите тук.

Q. Какво е нещото, което е до такава степен свръхтайно, че се налага всеки път да бъде изтегляно от сървър на фирмата, за да стартира приложението, че да се изисква задължителна връзка с Интернет? Каква е ползата от такава защита?
A. Приложението BGmaps за Android е по-малко от един мегабайт, а информацията, която ползва от нашите сървъри, е от порядъка на няколко гигабайта. Освен това непрекъснато обновяваме базите данни и картографията. Затова за стартирането на приложението и за да могат да се търсят адреси се изисква интернет. Стремежът ни е по всички начини да оптимизираме трафика на потребителите. С последния ъпдейт сме предвидили възможност за предварително запазване на карта – на текущия град или обща карта на България. (Меню > Настройки > Запазване на карти). Не сме премахнали необходимостта от интернет връзка, но сериозно  сме намалили обема на пренесените данни след първоначално зареждане.

Q. Защо се налага ръчно избиране на позициониране на екрана, вместо да се използват сензорите на устройството за определяне на оптимално разположение? Ще видим ли това в следващата версия?
A. Обмисляхме сериозно дали да използваме сензорите на устройството, но съдържанието на приложението е тежко и ако потребител неволно наклони устройството, ще предизвика релоуд на цялото съдържание, което ще отнеме време. А и при работа в автомобил също е по-добре позицията да бъде предварително фиксирана. Затова решихме да позволим на потребителите да могат да изберат при каква ориентация на екрана да ползват приложението, независимо от това дали са включили или не автоматична промяна на устройството.

Q. Дисплей рекламата експериментална ли е и това ли е единственият начин за монетизиране на приложението?
A. Приложението е безплатно и наличието на реклама е разумно. В момента правим тестове за дисплей реклама. Разбира се, не разчитаме единствено на този начин на монетизиране на приложението. Ще търсим начин за  успешна връзка между рекламодатели и потребители. За нас успешна монетизация е win-win ситуация, успешно свързване на двете страни.
Social Share Toolbar

Един отговор на “Въпроси за BGmaps за Android”

  1. Супер, благодаря за отговорите 🙂

    Не разбрах за първия ми въпрос – ясно е, че приложението борави с голям обем от данни на сървъра, но защо не се позволява използването на приложението изцяло в офлайн режим – стартиране и използване на предварително съхранената карта, а трябва да се стартира със задължителна връзка с интернет и едва тогава да се използва съхранената за ползване офлайн карта? Какво е технологичното ограничение, което го налага или има някаква друга причина за налагането на това ограничение – например събиране на статистически данни за използване на услугата и пр.?

    Относно рекламата – наблюденията ми показват, че привнасянето и използването на традиционна дисплей реклама (позната от уеб) в мобилното приложение най-често не е успешна, именно заради копирането 1:1, затова този аспект ми е любопитен и ще ми е интересно да следя как адаптирате рекламните послания към малкия дисплей.

Моля, отговорете